dilluns, 2 de maig del 2016

Què entenem per joc tradicional? Diferència entre joc tradicional i popular


           Segons Alegrí, els jocs tradicionals estan molt lligats a les activitats del poble pla, i al llarg del temps han passat de pares/mares a fills/es, formant part de la memoria col·lectiva. De la majoria d'ells no es coneix l'origen: simplement van nàixer de la necessitat que té la humanitat de jugar, és a dir, es tracten d'activitats espontànies, creatives i molt motivadores. El seu reglament és molt variable, i pot canviar d'una zona geogràfica a una altra amb facilitat; fins i tot poden ser coneguts amb noms diferents segons on es practique.  
                                                              
Els jocs tradicionals solen tenir poques regles i normalment senzilles, i en ells s'utilitza tot tipus de materials, sense que hagen de ser específics del propi joc. Tots ells tenen els seus objectius i una manera determinada de dur-los a terme: perseguir, llançar un objecte a un lloc determinat, conquistar un territori, conservar o guanyar un objecte, etc. La seua pràctica no té una transcendència més enllà del propi joc, no està institucionalitzat, i el gran objectiu del mateix és divertir-se.

També podem incloure dins d’aquestos jocs els joguets tradicionals creats per  entretenir i divertir als nens/es, com són els pals amb cap de cavall, balancins, ninots i nines de cartró, baldufes o trompes, etc. Amb el temps, alguns s'han anat convertint en un suport molt important dins de les classes d'Educació Física, per a desenvolupar les diferents capacitats físiques i qualitats motrius, o   servir com a base d'altres jocs i esports.

                  Els jocs tradicionals poden servir com a eina educativa en l'aula en diverses matèries ja que en les seues cançons o lletres s'observa característiques de cadascuna de les èpoques. Aquesta tipologia pot ser una estratègia divertida en la qual les persones que els realitzen aprenen al mateix temps que es diverteixen.

Per tant, Alegrí concep el joc tradicional com “aquell que ha anat passant de generació en generació, la qual cosa implica, que ha arrelat en la societat. La transmissió ha sigut oral, excepte en els últims anys que ha començat a ser escrita”. Altres autors com és Cervantes (1998) que defineix el joc tradicional com "aquells jocs que es transmiteixen de generació en generació, podent-se considerar específics o no de un lloc determinat.”

Igualment, Castillo (2011) afirma que el jocs tradicionals “són els que es transmeten de generació en generació (pares i mares a fills/es, nens/es majors a nens/es petits...), tenint certa continuïtat al llarg d'un període històric.” Aquests són alguns del exemples dels jocs tradicionals als que hem jugat:

  • La corda (En passar la barca… El cotxeret lereleré)
  • El mocador
  • El ruc
  • El rellotge
  • Els pilars
  • El director d’orquestra
En canvi, segons Alegrí “un joc popular és aquell joc practicat pels habitants d’un poble. Anteriorment també es considerava un joc popular aquell que practicava la gran majoria de la societat, excepte les persones cultes i aristòcrates, pertanyents a l’alta societat”.
Igualment, Cervantes (1998) especifica que el joc popular és la “manifestació lúdica, arraigada en una societat. Molt difosa en una població, que generalment es troba lligada a conmemoracions de caràcter folklòric”.   
Tanmateix, segons Castillo (2011) els jocs populars són “activitats lúdiques que, en un moment determinant, són practicades per una majoria de persones, per un col·lectiu determinat d’una població”.
Alguns del jocs populars als que hem jugat:
  • Les cadires
  • Estatues
  • A la sabatilla per darrere
  • Amagatall
  • El pati de la meua casa
  • Ratolí que t’enxampa el gat
També, segons Alegrí podriem trobar un tercer concepte relacionat amb aquestos dos, que es el joc autòcton. Partint del significat de autòcton que es defineix com “original del lloc on habita”; “en relació amb un país, amb una zona”, afirma que “un joc és autòcton quan és un joc propi de la zona i que no ha sigut portat per gent de fora”.

Així es que Alegrí, a partir de les tres definicions anteriors especifica que “un joc pot ser autòcton però no tradicional” pel fet que un joc tradicional pot haver arribat a la zona provenint d’un altre lloc i començar a transmetre’s de generació en generació.

També exposa que “podem trobar el cas que un joc sigui tradicional i que no sigui popular” en el sentit que pot ser un joc practicat per molt poques persones. I finalment, afirma que “podem localitzar un joc popular i que no sigui autòcton” perquè el pot practicar molta gent però de zones diferents.

1 comentari: