L’Institut Obert de Catalunya fa menció a la gran importància que té el joc en el desenvolupament global i harmònic de l’infant. Ofereix moltes oportunitats d’aprenentatge, perquè posa en marxa noves habilitats i desenvolupa les que ja estan apreses. Per mitjà del joc, el/a nen/a explora el seu entorn i els éssers i objectes que l’envolten; aprén a coordinar les seues accions i conductes amb les dels altres, aprén a planificar i a valorar els mitjans per aconseguir allò que vol.
El joc contribueix al desenvolupament integral i complet del xiquet/a, ja que l’activitat lúdica és un dels principals i més efectius motors de desenvolupament. El joc possibilita als menuts/des espais per assajar, provar, explorar, experimentar i, per tant, interactuar amb els objectes i les persones del seu voltant que simultàniament contribueixen a resoldre les seues necessitats de coneixement i d’acció.
El desenvolupament dels xiquets/es condiciona el joc de manera que les capacitats que es tenen en un moment concret determinen el tipus de joc en relació amb l’edat. D’altra banda, el joc actua com a motor fonamental del desenvolupament destacant-ne el valor formatiu i l’interés o profit de respectar-lo i potenciar-lo.
Podem considerar el joc una activitat globalitzadora en el sentit què normalment intervé en diferents aspectes del desenvolupament (psicomotor, cognitiu, afectiu, etc.). Quan un/a nen/a imita l’adult picant les mans mentre canta, fa molt més que això, ja que també està coordinant el moviment de les mans amb la percepció auditiva i, a més, constitueix una relació afectiva i social amb l'adult.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada